Prihlásenie
0 €
Nákupný košík
Nakúpte za treshold a doprava je zadarmo!

Nakúpte ešte za remaining a získate na vašu objednávku dopravu zadarmo!

Gratulujeme! Získali ste dopravu zadarmo!

pred 4 mesiacmi • 3 min. čítania

Je Kolagén len pre starých ľudí?

Kolagén je v podstate bielkovina, ktorú si ľudské telo dokáže vyrobiť samo, pretože ju nutne potrebuje pre správne fungovanie chrupaviek, žliaz, kĺbov, ale aj kostí, svalov a pokožky. Zo všetkých bielkovín v našom tele, je práve kolagénu najviac (až 30%). Pokiaľ nie ste závislí na sociálnych sieťach, kolagén naozaj nepotrebujete, až kým vás nezačnú zrazu pobolievať šľachy, kolená, väzivá... Pretože pokiaľ máte správne, vyvážené stravovanie, dostatok pohybu, vaše telo by si ho malo vytvoriť dostatok. Lenže...

Každým rokom života, ubúda z ľudského tela až 1% kolagénu, pričom čím sme starší, tým ťažšie si ho vieme v tele vyrobiť. Takže pri dnešnom spôsobe stravovania a vysedávania za rôznymi monitormi, nám môže kolagén vážne chýbať už v 30-tke. Druhý extrém sú športovci, ktorí si dokážu zničiť väzivá a kĺby už po pár rokoch činnosti. Preto je kolagén dnes tak populárny a existuje množstvo produktov, ktoré vám ho v rôznej forme ponúkajú. Vybrať si je ťažké.

To, čo potrebujete vedieť, je, že kolagén sa dokáže v tele správne využívať len vtedy, keď máte zároveň dostatok vitamínu C. Ten jednak zvyšuje jeho tvorbu, ale zároveň je nevyhnutný pre jeho syntézu v ľudskom tele. Tú podporujú aj alfa- a poly-hydroxikyseliny (napr. kyselina hyalurónová). Pri dnešnom spôsobe života a najmä potravinách ktoré jeme, je nápad brať kolagén ako výživový doplnok rozumné rozhodnutie. Je jasné, že v dnešnej dobe, keď ste 24 hodín denne vystavení reklame na lieky, vitamíny a doplnky stravy začnete mať prirodzený odpor ku každej tabletke navyše. Ale je dobré tieto fakty ovládať vo chvíli, keď budete musieť kolagén do tela dostať kvôli zlej životospráve, úraze pri športe alebo jednoducho vyššiemu veku...

Zaujímavejšou časťou dnešného príbehu je vplyv kolagénu na starnutie, vrásky  a krásu pokožky. Už v roku 2013 bola robená štúdia na 69 ženách vo veku 35-55 rokov. Tie rozdelili na tri skupiny a počas 8 týždňov im v rôznych dávkach (2,5 gramu a 5g, tretia skupina dostávala placebo) podávali kolagén. Výsledky boli zreteľné už po 4 týždňoch, avšak na konci experimentu mali osoby berúce kolagén merateľne (7%) elastickejšiu a vláčnejšiu pokožku. Prístroj na meranie vláčnosti pokožky sa volá Cutometer. Ďalší výskum prebehol o dva roky neskôr v 2015, kde sa opäť potvrdilo, že suplementácia (užívanie) kolagénu prvého typu (tých rôznych typov kolagénu je 27) dokázala zvýšiť množstvo kolagénu v cieľových bunkách (pokožka) o významné, merateľné hodnoty. 

A tak vznikol celý ten hype okolo kolagénu do takej miery, ako ho poznáme dnes. Kolagén je všade a neexistuje sociálne médium (Facebook, Instagram, Tik-Tok...) kde by ste sa s rôznymi formami kolagénu nestretli. Je potrebné zvážiť, či uveríte influencerovi, ktorý v pondelok propaguje kolagén, v utorok žrádlo pre psov a v piatok tabletku na zázračné vytriezvenie z opice. Alebo si pôjdete suplement/výživový doplnok kúpiť niekde, kde sa tomu venujú naozaj profesionálne, bez senzačných sloganov ("omladla som už za 14 dní", "kolená nebolia už po tretej dávke")...

Je to na vás. Zvážte, či vôbec kolagén ako doplnok nutne potrebujete, ak máte len 16 rokov. Je to určite výborný suplement, v dnešnej modernej dobe si ho bohužiaľ iba málokto vytvorí dostatok prirodzenou cestou. Pre nás ostatných sú tu seriózni predajcovia. 

Zaujímavé články

Prečítajte si najčerstvejšie novinky o kvalitných doplnkoch výživy, vitamínoch, imunite a zdraví.

Je jód nevyhnutnosť? ... Jód - Kelp

Jód je stopový prvok, so zaujímavú úlohu v zdraví, ktorú spájame so štítnou žľazou. Nachádza sa prirodzene v morskom prostredí a jedným z najbohatších prírodných zdrojov jódu je morská riasa Kelp, známa aj ako „Chaluha bublinatá, nórska Laminaria“, ktorá sa po stáročia používa v tradičnej medicíne aj kuchyni. Kelp dokáže absorbovať veľké množstvo jódu priamo z oceánu. Telo jód potrebuje na tvorbu hormónov štítnej žľazy, bez nich by toho nešlo oveľa viac ... náš metabolizmus by nefungoval správne, energie by sme mali málo a naša myseľ by bola otupená.

Jablčný ocot , ... nielen pre modelky

Jablčný ocot patrí medzi najobľúbenejšie prírodné produkty so širokospektrálnymi zdravotnými benefitmi. Jablčný ocot je už stáročia vyhľadávaný pre svoje priaznivé účinky na zdravie, vrátane podpory trávenia, regulácie hmotnosti, udržiavania stabilnej hladiny cukru v krvi a zlepšenia kardiovaskulárneho zdravia.

Vitamín A - a vidím...

Vitamín A - Retinol, bol objavený v roku 1916. Ale až o 15 rokov neskôr bola určená jeho chemická štruktúra. A ďalších 15 rokov trvalo, kým sme sa ho naučili vyrábať synteticky (vo forme acetátu). V obchodoch s výživovými doplnkami je pomerne zriedkavý, čo je zvláštne, pretože jeho nedostatok môže viesť až ku šerosleposti.

Prvý z vitamínov - B1

Možno je to vyhorenie ... to je súčasný popis stavu, keď sa cítime inak. Keď káva, ktorú sme milovali, už nefunguje a popoludní nás prepadá neznesiteľná únava, kedy večer už nemáme silu na nič, ani na šport, ani na priateľov. A už vôbec na ďalší deň v práci. Odborníčka na výživu by pri ďalších zisteniach nášho jedálnička vystihla tento stav slovami - „ Máš nedostatok tiamínu (B1-tky), ktorý je nevyhnutný pre správne fungovanie nervového systému a premenu jedla na energiu. Tvoja strava je plná spracovaných sacharidov, ale takmer bez B1. A keď tiamínu telo nemá dosť, môžeš pociťovať únavu, zabúdanie, podráždenosť, ba dokonca aj úzkosti. A kofeín? Ten tiamín v tele ešte viac vyčerpáva!“ Isto by nás nenapadlo, že tento stav môže byť spôsobený „banalitou“. Veď mnohí tiamín neregistrujeme, priznávam bol to aj môj prípad. Tento prvý z objavených vitamínov v roku 1912 pomenoval pojmom vita (potrebný pre život), amín (látky, ktoré obsahujú dusík), poľský biochemik Funk. Odvtedy získal viac mien, ako aneurín a už 25 rokov ho voláme tiamín. Je esenciálny, čiže sa nedá syntetizovať a musí pochádzať zo stravy. Znie až hrozivo, že bez neho by sme neprežili dlhšie než pár dní, nanajvýš týždňov. Je to tým, že telo si ho nedokáže ukladať na dlhšie a je nevyhnutné zabezpečiť jeho príjem pravidelne, keďže je nenahraditeľný pre správne fungovanie organizmu. Naopak jeho dostatok pomáha zlepšiť koncentráciu a pamäť. 

Všetky články
Newsletter

Postarajte sa o svoje zdravie ešte dnes

Budeme vám posielať do email-u najlepšie ponuky s najvýhodnejšími cenami a zľavami, aktuálne novinky pre vaše zdravie.

Odoslaním formulára súhlasím so spracovaním mojich Osobných údajov