Prihlásenie
0 €
Nákupný košík
Nakúpte za treshold a doprava je zadarmo!

Nakúpte ešte za remaining a získate na vašu objednávku dopravu zadarmo!

Gratulujeme! Získali ste dopravu zadarmo!

pred 7 mesiacmi • 3 min. čítania

B-komplex

Z detstva si slovko "békomplex" pamätám veľmi dobre a v podstate som nikdy nevedel o čo presne ide. Mladším ročníkom zrejme pod týmto slovkom v hlave nabehne drum&bass, pretože pod menom B-Complex vystupuje slovenský DJ a producent Matúš Lenický (hit Beautiful Lies). Ak budeme prísne vedeckí, tak B komplex je skupina vitamínov B1 až B12.

A ide o jeden z najstarších objavených vitamínov. B7 (biotín) objavil už v r.1898 F.Steinitz. Ale skupinu vitamínov B objavil až v roku 1911 Casimir Funk. Spomíname ho najmä preto, že tento vedec  zaviedol slovko "vitamin", ktoré tak často dnes používame. Postupne sa objavovali ďalšie vitamíny skupiny B, ktoré dnes označujeme spoločným názvom: B-komplex. 

B1 - tiamín 

(alebo aj aneurín), je rozpustný vo vode a citlivý na teplo. Udržiava hladinu kyslíka v krvi a je dôležitý pre metabolizmus cukrov. Nájdeme ho v droždí, nelúpanej ryži, strukovinách, syroch. Jeho nedostatok sa prejavuje bolesťou svalov, únavou, nechuťou k jedlu... 

B2 - riboflavín

nie je citlivý na teplo, ale neznesie svetlo, najmä ultrafialové. Potrebujeme ho najmä v stresových situáciách. Nájdeme ho v kvasniciach, mlieku, mäse, rybách.

B3 - niacín 

potrebujeme pre tvorbu energie v bunkách, pre zdravú kožu, na dobré trávenie. Získavame ho z mäsa, slaniny, pečene, v sušenom ovocí, v káve, v čaji.

B4 - adenín

vitamínom nie je! Je jednou zo 4 báz nukleových kyselín. Pod označením B4 nájdeme ďalšie tri "nevitamíny". 

B5 - kyselina pantoténová

je nevyhnutná pre tvorbu červených krviniek (jeho farbiva) - hemoglobínu. Je vo vaječnom žĺtku a aj vo vnútornostiach z hovädziny. 

B6 - pyridoxín

 je rozpustný vo vode. Podieľa sa na metabolizme aminokyselín a sacharidov.

B7 - biotín 

(alebo aj vitamín H alebo I). Je vo vaječnom žĺtku, v sóji, v pečeni, v obličkách. Potrebujeme ho pre náš cievny systém a kožu. Nedostatok spôsobuje malátnosť, kožné poruchy, psychické poruchy.

B8 - inozitol

- opäť nie je vitamín! Je to karbocyklický cukor, nachádza sa v ľudskom tele, najmä v mozgu.

B9 - kyselina listová 

(vitamín M). Nevyhnutný pre bunkové delenie a rast, pre biele krvinky, je súčasťou génov a chromozómov. Je v listovej zelenine, v ovocí, v mäse a v kvasinkách. 

B10 

- vitamín R - a opäť - nie je to vitamín! Je to jedna z kyselín.

B11 - cholín

(alebo vitamín S) a opäť sa nejedná o vitamín! Je to katión, ktorý tvorí mnohé soli a je v skupine "vitamínov" B4. 

B12 - kobalamín

je to skupina 4 chemických zlúčenín. Je to enzýmový faktor - je nutný pre ich správnu funkciu. Je v živočíšnej strave, najmä v mäse, vnútornostiach, mlieku, rybách, vajciach... Najmä vegetariáni a obzvlášť vegáni (!) musia dbať na jeho príjem v rôznych doplnkoch, pretože rastlinná potrava ho takmer vôbec neobsahuje! Jeho deficit môže viesť ku poškodeniu centrálneho a periférneho nervového systému. Poruchy citlivosti, rovnováhy, neskôr poruchy chôdze. Nedostatok vitamínu B12 spôsobuje depresiu, poruchy pamäte, vedie ku demencii...

Skupina vitamínov B je pre ľudské telo veľmi dôležitá (najmä B12) a základom je pestrá, najmä živočíšna strava. Vegetariáni a najmä vegáni, by rozhodne mali uvažovať nad rôznymi doplnkami výživy, pre ich dostatočné zásoby v tele. 

Zaujímavé články

Prečítajte si najčerstvejšie novinky o kvalitných doplnkoch výživy, vitamínoch, imunite a zdraví.

Nechajte sa rozžiariť s B2

„Žltá iskra“ ktorá poháňa naše telo je vitamín B2 - riboflavín, (z lat. flavus „žltý“) bol prvýkrát izolovaný z mlieka a spočiatku pomenovaný lactoflavín. Jeho výnimočnosť si vedci všimli vďaka tomu, že pod UV svetlom prirodzene fluoreskuje, čo im pomohlo lepšie pochopiť jeho distribúciu v prírode. No zvláštne nebolo len jeho tajomné svetlo, čo prilákalo pozornosť vedcov. Ukrýva v sebe moc premieňať potravu na životnú silu. Riboflavín, alias vitamín B2, sa nehrá len na peknú fluorescenčnú molekulu, ale je dôležitý v bunkovom metabolizme. 

Jablčný ocot , ... nielen pre modelky

Jablčný ocot patrí medzi najobľúbenejšie prírodné produkty so širokospektrálnymi zdravotnými benefitmi. Jablčný ocot je už stáročia vyhľadávaný pre svoje priaznivé účinky na zdravie, vrátane podpory trávenia, regulácie hmotnosti, udržiavania stabilnej hladiny cukru v krvi a zlepšenia kardiovaskulárneho zdravia.

MSM (Organosulfur) .... multifunkčný doplnok

Vedeli ste, že síra je pre naše telo rovnako nevyhnutná, ako vitamíny či minerály? Jedným z jej najvýznamnejších zdrojov je látka nazývaná methylsulfonylmethán, skrátene MSM. Napriek tomu, že názov znie, ako z učebnice chémie, ide o prirodzenú zlúčeninu so zásadným významom pre správne fungovanie organizmu. MSM sa prirodzene vyskytuje v krvi, tkanivách a orgánoch, kde podporuje tvorbu látok, ako sú aminokyseliny - glutatión, cysteín a metionín. Táto organická zlúčenina síry, známa aj ako organosulfur je mimoriadne účinná v boji proti oxidačnému stresu, zápalom a pri regenerácii tela. Jej zdrojom môžu byť prírodné potraviny. Organosírne zlúčeniny, ako napríklad alicín v cesnaku, majú široké zdravotné využitie, a MSM je jedinečný v tom, že ponúka komplexnú podporu od zdravia kĺbov až po posilnenie imunity. 

Vitamín C + šípky + bioflavonoidy

Navrhnutý špeciálne pre silnejšie antioxidačné účinky, lepšie vstrebávanie a využitie, kde je v hlavnej úlohe šípka prírodný zdroj vitamínu C. Vitamín C známy ako kyselina askorbová je živina nevyhnutná pre fungovanie nášho organizmu. Naše telo si nedokáže tento esenciálny vitamín syntetizovať, preto je potrebné ho prijímať napríklad aj z ovocia a zeleniny, ako sú citrusy, kapusta, paprika, chren, brokolica a paradajky.

Všetky články
Newsletter

Postarajte sa o svoje zdravie ešte dnes

Budeme vám posielať do email-u najlepšie ponuky s najvýhodnejšími cenami a zľavami, aktuálne novinky pre vaše zdravie.

Odoslaním formulára súhlasím so spracovaním mojich Osobných údajov