
Nechajte sa rozžiariť s B2
„Žltá iskra“ ktorá poháňa naše telo je vitamín B2 - riboflavín, (z lat. flavus „žltý“) bol prvýkrát izolovaný z mlieka a spočiatku pomenovaný lactoflavín. Jeho výnimočnosť si vedci všimli vďaka tomu, že pod UV svetlom prirodzene fluoreskuje, čo im pomohlo lepšie pochopiť jeho distribúciu v prírode. No zvláštne nebolo len jeho tajomné svetlo, čo prilákalo pozornosť vedcov. Ukrýva v sebe moc premieňať potravu na životnú silu. Riboflavín, alias vitamín B2, sa nehrá len na peknú fluorescenčnú molekulu, ale je dôležitý v bunkovom metabolizme.

Jeho účinky boli odhalené v dramatických okolnostiach počas 2. svetovej vojny, kedy vojaci trpeli vyčerpanosťou a nedostatkom vitamínov. Lekári objavili, že tento vitamín je nevyhnutný pre zdravie očí, zdravie pokožky a celkovú energiu. Preto ho začali pridávať do vojenských prídelov potravín. A výsledok sa dostavil, menej unavených vojakov a lepšie zdravie. Tento krok viedol k pochopeniu dôležitosti vyváženej stravy. No nie všetky tajomstvá riboflavínu boli objavené hneď. Skúmaním jeho zvláštnych účinkov na bunky, zistili, že pomáha pri raste červených krviniek, pomáha transportovať kyslík do buniek aj mobilizovať železo, znižuje tvorbu modrín a posilňuje obranyschopnosť. Mnohí ho poznáme ako prvú pomoc, ak sa objaví opar (herpes) a siahame po ňom vďaka rýchlejšiemu zahojeniu, no je aj prevenciou. Nedostatok vitamínu B2 je nazývaný ariboflavinóza a spôsobuje aj praskanie pier (cheilóza), bolesť jazyka, vyrážky, afty a môže viesť k poruchám štítnej žľazy (aj anémií), čo sa prejavuje únavou, nízkou hladinou energie a náladovými výkyvmi. Dokonca funguje pri ochrane pred migrénami, ktoré zdanlivo nemajú príčinu. Pomáha znížiť príznaky aj bolesť počas migrén, ako aj skrátiť ich trvanie. Dnes sa riboflavín pridáva aj do cereálií, mliečnych výrobkov a iných potravín, aby sa predchádzalo jeho nedostatku, je označovaný ako E 101 (teda nie všetky éčka sú na zahodenie)! Riboflavín zohráva dôležitú rolu pri správnom fungovaní štítnej žľazy a nadobličiek. Má aj úlohu v očiach, kde pomáha fotoreceptorom (reagujú na farbu) a štrukturálne chráni oči, zabraňuje šedému zákalu aj glaukómu (hlavná príčina slepoty). Pomáha bojovať proti stresu a podporuje tvorbu hormónov, ktoré kontrolujú chuť do jedla, teplotu tela a metabolizmus. Najbohatšie zdroje riboflavínu sú vnútornosti (obličky a pečeň). No tento vitamín je citlivý na svetlo, ak necháte mlieko na parapete, môže prísť o svoju vzácnu silu! Je lepšie uchovávať jeho zdroje v nepriehľadných obaloch. Štúdie naznačujú, že dostatočný príjem vitamínu B2 môže znižovať riziko rakoviny. Podporuje tvorbu glutatíonu (antioxidantu), ktorý pomáha detoxikovať pečeň a bojovať proti voľným radikálom. Okrem toho udržiava hladinu kolagénu, čo prispieva k zdravej pokožke a vlasom. Kolagén je potrebný na udržanie štruktúry pokožky a prevenciu jemných liniek a vrások, čím zabezpečí aby sme vyzerali mladšie. Zaujímavosťou je, že riboflavín telo nevie ukladať, a preto je dôležité denne ho prijímať zo stravy. Dobrou správou je že je tepelne stabilný, varením sa jeho hladiny neznižujú, ale keďže je rozpustný vo vode, veľká časť sa takýmto spôsobom - vylúhuje (stratí vyliatím vody). Ak máte popraskané kútiky úst, ste neustále unavení a oči (suché a červené) vám hrajú na nervy, možno vám chýba práve tento vitamín, ktorý deň čo deň dohliada na to, aby vaše telo fungovalo hladko. Bez B2-ky by vaše telo malo problém tvoriť krvinky, chránilo by sa horšie pred stresom a dokonca by ste mali väčšiu šancu na migrény. Áno, vitamín B2 je nenápadný, ale keď ho nemáte, telo si to s vami vybaví.
Hoci riboflavín nepatrí medzi najznámejšie vitamíny, jeho vplyv na zdravie je obrovský. Podporuje energetický metabolizmus, zdravie očí, pokožky a nervového systému, bojuje proti stresu a chráni bunky pred starnutím. Je to preventíva pred migrénami, herpesmi a kútikmi, s podporou hormonálnej rovnováhy. Ak sa chcete cítiť plní energie myslite na jeho príjem. Ak chcete doslova žiariť zdravím siahnite po vitamíne B2 od Dr. Lucullus.