Je jód nevyhnutnosť? ... Jód - Kelp
Jód je stopový prvok, so zaujímavú úlohu v zdraví, ktorú spájame so štítnou žľazou. Nachádza sa prirodzene v morskom prostredí a jedným z najbohatších prírodných zdrojov jódu je morská riasa Kelp, známa aj ako „Chaluha bublinatá, nórska Laminaria“, ktorá sa po stáročia používa v tradičnej medicíne aj kuchyni. Kelp dokáže absorbovať veľké množstvo jódu priamo z oceánu. Telo jód potrebuje na tvorbu hormónov štítnej žľazy, bez nich by toho nešlo oveľa viac ... náš metabolizmus by nefungoval správne, energie by sme mali málo a naša myseľ by bola otupená.
Cordyceps sinensis s neskutočným životným cyklom
Ešte ste nepočuli o tejto fascinujúcej hube so zvláštnym výzorom aj spôsobom existencie? Názvy „čínska húsenica, Himalájske zlato či huba dlhovekosti“ veľa neprezrádzajú ...
Mužská vitalita ... aby všetko fungovalo tak, ako má!
V dnešnej dobe podliehajúcej každodennému stresu je čoraz dôležitejšie dodávať telu silu prírody. Mužská vitalita je doplnok z najefektívnejších rastlín. Unikátne vytvorená formula ušitá na mieru pre potreby moderného človeka a jeho aktívny spôsob života. Pre viac energie a zvýšenie výkonu v práci aj mimo nej, aby ste mohli naplno prežívať všetky dobrodružstvá, ktoré Vás čakajú.
Ukľudňujúci Horčík (Bisglycinát horečnatý)
Horčík je dôležitý minerál pre správne fungovanie tela. Názov magnézium pochádza z gréckeho mesta Magnesia, kde bol tento prvok pôvodne objavený už v roku 1755. Je to 8. najrozšírenejší prvok na zemi, tvorí približne 2 % zemskej kôry. Má prirodzene kyslastú chuť, ktorá sa prejavuje aj v minerálnych vodách. Nájdeme ho v každej bunke zelenej rastliny, (ióny magnézia sú prítomné) tiež v každej bunke ľudského tela. Náš organizmus potrebuje magnézium na viac ako 300 biochemických procesov, ako je výroba energie a syntéza nukleových kyselín, udržiavanie správneho srdcového rytmu aj krvného tlaku. Ťažko by sme našli proces v tele na ktorý nemá horčík vplyv.
Omega 3, vzácny odkaz mora
Túžite ráno vstávať s ľahkosťou, vyzerať sviežejšie, necítiť bolesť kĺbov, mať viac energie, vedieť sa sústrediť a cítiť sa vo svojom tele lepšie? Návod, by sme našli u rybárov, ktorí každé ráno vstali skôr ako slnko, vyrazil na more a s úsmevom privítali nový deň. Boli to muži, ktorí nikdy nepoznali lekára, mali bystrú myseľ aj vo vysokom veku ich ruky stále pevne držali rybárske siete a dožívali sa funkčnej dlhovekosti, často pracovali aj do 90-tky. Poklad rybárov bol práve rybí olej, ktorý funguje podobne ako mazivo pre naše telo: pomáha srdcu pumpovať krv, udržuje mozog svieži a kĺby pružné, bez neho by boli kĺby ako stará škrípajúca loď. Práve odkaz, že more nám dáva, čo potrebujeme, šírili ďalším generáciám, pretože niektoré dary zdravia sú príliš vzácne, aby si ich človek nechal len pre seba.
Prvý z vitamínov - B1
Možno je to vyhorenie ... to je súčasný popis stavu, keď sa cítime inak. Keď káva, ktorú sme milovali, už nefunguje a popoludní nás prepadá neznesiteľná únava, kedy večer už nemáme silu na nič, ani na šport, ani na priateľov. A už vôbec na ďalší deň v práci. Odborníčka na výživu by pri ďalších zisteniach nášho jedálnička vystihla tento stav slovami - „ Máš nedostatok tiamínu (B1-tky), ktorý je nevyhnutný pre správne fungovanie nervového systému a premenu jedla na energiu. Tvoja strava je plná spracovaných sacharidov, ale takmer bez B1. A keď tiamínu telo nemá dosť, môžeš pociťovať únavu, zabúdanie, podráždenosť, ba dokonca aj úzkosti. A kofeín? Ten tiamín v tele ešte viac vyčerpáva!“ Isto by nás nenapadlo, že tento stav môže byť spôsobený „banalitou“. Veď mnohí tiamín neregistrujeme, priznávam bol to aj môj prípad. Tento prvý z objavených vitamínov v roku 1912 pomenoval pojmom vita (potrebný pre život), amín (látky, ktoré obsahujú dusík), poľský biochemik Funk. Odvtedy získal viac mien, ako aneurín a už 25 rokov ho voláme tiamín. Je esenciálny, čiže sa nedá syntetizovať a musí pochádzať zo stravy. Znie až hrozivo, že bez neho by sme neprežili dlhšie než pár dní, nanajvýš týždňov. Je to tým, že telo si ho nedokáže ukladať na dlhšie a je nevyhnutné zabezpečiť jeho príjem pravidelne, keďže je nenahraditeľný pre správne fungovanie organizmu. Naopak jeho dostatok pomáha zlepšiť koncentráciu a pamäť.