Prihlásenie
0 €
Nákupný košík
Nakúpte za treshold a doprava je zadarmo!

Nakúpte ešte za remaining a získate na vašu objednávku dopravu zadarmo!

Gratulujeme! Získali ste dopravu zadarmo!

pred 5 mesiacmi • 4 min. čítania

Prekvapivo odolná Maca - žerucha peruánska (Lepidium mayenii)

Táto obdivuhodná rastlina (Lepidium mayenii) z peruánskych Ánd, kde sa pestuje v extrémnych nadmorských výškach (4000 m n. m.). Vďaka tomu je mimoriadne odolná a dokáže prežiť a rásť v podmienkach, kde by väčšina iných druhov rastlín neprežila, ako sú nízke teploty, silný vietor a intenzívne UV žiarenie. Jej schopnosť prispôsobiť sa náročnému prostrediu ju obohacuje o živiny a látky, ktoré priaznivo pôsobia na ľudský organizmus, podporujú odolnosť voči fyzickej aj psychickej záťaži.

Maca („maka“), známa aj ako „peruánsky ženšen“ alebo „rastlinná viagra“ sa na celom svete využíva na podporu mužskej plodnosti, ako afrodiziakum, posilňovač imunity a prirodzený hormonálny vyrovnávač

Koreňová buľva nachádzajúca sa pod zemou je výnimočne výživná a považuje sa za hlavný zdroj jej účinkov. Koreň/hypokotyl sa vyznačuje veľkou rozmanitosťou tvarov, veľkostí aj farieb a obsahom najcennejších zložiek. Aká je chuť žeruchy peruánskej, alebo horskej ako sa tiež zvykne nazývať? Najlepšie ju vystihuje prirovnanie k sladkému drievku a karamelu, chuť je zemitá, sladko-horká až pikantná. Červená maca je považovaná za najviac sladkú, žltá najmenej a čierna sa nachádza niekde uprostred, ale zároveň je najbohatšou na antioxidanty a ďalšie aktívne látky. Čo je prekvapujúce, maca patrí do čeľade kapustovitých a je príbuzná nám známejšej zelenine a to napríklad kapuste či reďkvi. 

Táto jedinečná rastlina obsahuje takmer všetky esenciálne aminokyseliny, dvadsať mastných kyselín, vitamíny, minerály a špecifické látky - macaény a makamidy, ktoré jej dodávajú výnimočné vlastnosti. Nielen športovcom prináša energiu, zvyšuje výdrž a uľahčuje regeneráciu, zabraňuje opotrebovaniu šliach, kĺbov a kostí. Vďaka schopnosti pozitívne ovplyvňovať fyzickú kondíciu, mentálnu výkonnosť a reflexy sa začala maca využívať ako doplnok stravy pre astronautov. Sušená maca je bohatá na aminokyseliny, jód, železo a horčík, a vďaka tomuto unikátnemu zloženiu je cenená pre svoje antioxidačné a energizujúce účinky.

Štúdie ukazujú, že maca priaznivo vplýva na pamäť, na kognitívne funkcie, medzi nich patrí napríklad aj schopnosť učiť sa, sústrediť či udržiavať pozornosť, zlepšuje koncentráciu a dokonca chráni nervový systém pred neurodegeneratívnymi ochoreniami, ako Alzheimerova či Parkinsonova choroba. Má tiež významný účinok na plodnosť, najmä u mužov, podporuje vitalitu a zlepšuje sexuálnu túžbu. Obsahuje veľa účinných antioxidantov aj hlavný polysacharid MP-1 s potenciálom prevencie alkoholického poškodenia pečene, okrem toho sa osvedčila pri jej ochrane, pri zmiernení príznakov depresie a menopauzy a zlepšení psychickej pohody. Pomáha tiež znižovať cholesterol, chráni pokožku, urýchľuje hojenie rán a zvyšuje obranyschopnosť organizmu.

Prírodná koncentrovaná forma extraktu 10:1 Maca - žerucha peruánska Dr. Lucullus odkazuje na výrobu a fakt, že na získanie 1 kg čistého extraktu je potrebných až 10 kg sušeného koreňa, čo garantuje vysokú kvalitu produktu, navyše si dokáže uchovať svoje výživové hodnoty až po dobu siedmich rokov. Prostredníctvom kapsuly poskytuje presnejšie dávkovanie, (oproti čerstvej) čo umožňuje dosiahnuť spoľahlivé výsledky a zaručuje maximálne vyťaženie jej zdravotných benefitov. Využite takzvaný “adaptogén” a “biostimulant” ukrytý vo výživovom doplnku, ktorý sa prispôsobuje každému organizmu a vyrovnáva v ňom celkovú rovnováhu, pretože Maca pôsobí presne a cielene len tam, kde je naozaj potrebná! 

So silnou vôľou prežiť prináša ... 

podporu psychickej pohody a rovnováhy (zmiernenie stresu a úzkosti),

posilnenie imunitného systému,

celkovej vitality a pamäte,

zníženie hladiny cholesterolu, 

podporu plodnosti a zmiernenie hormonálnych zmien,

ochranu a odolnosť pokožky (pred UV žiarením),  

zvýšenie fyzického výkonu a efektivity, prevenciu pred ochoreniami.    

Zaujímavé články

Prečítajte si najčerstvejšie novinky o kvalitných doplnkoch výživy, vitamínoch, imunite a zdraví.

Vitamín A - a vidím...

Vitamín A - Retinol, bol objavený v roku 1916. Ale až o 15 rokov neskôr bola určená jeho chemická štruktúra. A ďalších 15 rokov trvalo, kým sme sa ho naučili vyrábať synteticky (vo forme acetátu). V obchodoch s výživovými doplnkami je pomerne zriedkavý, čo je zvláštne, pretože jeho nedostatok môže viesť až ku šerosleposti.

Ukľudňujúci Horčík (Bisglycinát horečnatý)

Horčík je dôležitý minerál pre správne fungovanie tela. Názov magnézium pochádza z gréckeho mesta Magnesia, kde bol tento prvok pôvodne objavený už v roku 1755. Je to 8. najrozšírenejší prvok na zemi, tvorí približne 2 % zemskej kôry. Má prirodzene kyslastú chuť, ktorá sa prejavuje aj v minerálnych vodách. Nájdeme ho v každej bunke zelenej rastliny, (ióny magnézia sú prítomné) tiež v každej bunke ľudského tela. Náš organizmus potrebuje magnézium na viac ako 300 biochemických procesov, ako je výroba energie a syntéza nukleových kyselín, udržiavanie správneho srdcového rytmu aj krvného tlaku. Ťažko by sme našli proces v tele na ktorý nemá horčík vplyv.

Omega 3 chránia váš kardiovaskulárny systém

V každom starom filme je scénka, kde babka alebo dedko nútia každé ráno malé deti vypiť lyžičku rybieho oleja. Deti to nenávidia, chutí to odporne. "Ale budeš zdravý!"- znie veta starostlivých starkých. Odkiaľ sa toto vzalo? Nuž, platí to dodnes, akurát veda dokázala zázračný rybí tuk premeniť na "obyčajné" tablety, alebo extrakty s normálnejšou chuťou.

B3 - príklad že jedlo je liek

Niacín bol dlho považovaný za obyčajnú súčasť stravy, až kým sa nezistilo, že jeho nedostatok spôsobuje kožné, tráviace a duševné problémy tzv. pelagru. Lekár Goldberger dokázal, že príčinou tejto choroby nie je infekcia, ale jednostranná strava bez vitamínu B3. Vykonal experiment na sebe aj na svojich kolegoch, ktorí konzumovali výhradne chudobnú stravu a začali sa u nich prejavovať príznaky pelagry. Keď však pridali do jedálnička živiny bohaté na niacín, symptómy zmizli. V roku 1937 bol niacín izolovaný z pečene, čím sa potvrdila jeho dôležitosť a výživová hodnota.

Všetky články
Newsletter

Postarajte sa o svoje zdravie ešte dnes

Budeme vám posielať do email-u najlepšie ponuky s najvýhodnejšími cenami a zľavami, aktuálne novinky pre vaše zdravie.

Odoslaním formulára súhlasím so spracovaním mojich Osobných údajov