Prekvapivo odolná Maca - žerucha peruánska
Táto obdivuhodná rastlina (Lepidium mayenii) z peruánskych Ánd, kde sa pestuje v extrémnych nadmorských výškach (4000 m n. m.). Vďaka tomu je mimoriadne odolná a dokáže prežiť a rásť v podmienkach, kde by väčšina iných druhov rastlín neprežila, ako sú nízke teploty, silný vietor a intenzívne UV žiarenie. Jej schopnosť prispôsobiť sa náročnému prostrediu ju obohacuje o živiny a látky, ktoré priaznivo pôsobia na ľudský organizmus, podporujú odolnosť voči fyzickej aj psychickej záťaži.
Zachytili ste najnovší trend prírody? Cholín a Inozitol
Niekedy sa na prvý pohľad zdá, že máme všetko pod kontrolou, no realita býva často iná. „Litre“ kávy, rýchle jedlá medzi povinnosťami, nekonečné termíny, neustále zvoniaci telefón. Výsledkom je únava, problémy so sústredením, zabúdanie aj jednoduchých vecí, nálady meniace sa rýchlejšie než počasie a noci plné prehadzovania sa, akoby naša myseľ bežala na minime. V hektickom tempe si neuvedomujeme dôležitosť správnej výživy. Dobrou správou je, že príroda nás dokáže zachrániť, v prírode dokáže byť všetko v harmónií a práve z prírody je tajuplná dvojka cholín a inozitol. Kombinácia ideálna nielen pre telo, ale aj pre unavenú myseľ, ktorá volá o pomoc. Aj keď o nich mnohí netušia, cholín a inozitol pracujú v každej bunke nášho tela, udržiavajú náš mozog v kondícii, pečeň čistú a nervy silné. Ich účinky boli objavene pomerne nedávno. Prečo by sme týmto živinám mali venovať čas a pozornosť?
B-komplex
Z detstva si slovko "békomplex" pamätám veľmi dobre a v podstate som nikdy nevedel o čo presne ide. Mladším ročníkom zrejme pod týmto slovkom v hlave nabehne drum&bass, pretože pod menom B-Complex vystupuje slovenský DJ a producent Matúš Lenický (hit Beautiful Lies). Ak budeme prísne vedeckí, tak B komplex je skupina vitamínov B1 až B12.
Nechajte sa rozžiariť s B2
„Žltá iskra“ ktorá poháňa naše telo je vitamín B2 - riboflavín, (z lat. flavus „žltý“) bol prvýkrát izolovaný z mlieka a spočiatku pomenovaný lactoflavín. Jeho výnimočnosť si vedci všimli vďaka tomu, že pod UV svetlom prirodzene fluoreskuje, čo im pomohlo lepšie pochopiť jeho distribúciu v prírode. No zvláštne nebolo len jeho tajomné svetlo, čo prilákalo pozornosť vedcov. Ukrýva v sebe moc premieňať potravu na životnú silu. Riboflavín, alias vitamín B2, sa nehrá len na peknú fluorescenčnú molekulu, ale je dôležitý v bunkovom metabolizme.
Fascinujúca Reishi (Ganoderma lucidum)
Je v rôznych krajinách nie náhodou označovaná pojmami „huba nesmrteľnosti“ a „huba večného života“. V Japonsku „Reishi“ znamená „duchovná sila“. V Číne je známa ako „Lingzhi“, čo značí „božská huba“. Patrí medzi jednu z najcennejších húb tradičnej medicíny, využíva sa na liečbu chronických ochorení a uznáva sa už viac ako 4000 rokov pre silné účinky (podobné ženšenu) zdokumentované v starovekých knihách. Nazýva sa aj „hubou šťastia“ pre jej schopnosť zmierniť ťažkosti, ako sú artritída, nespavosť, tlak na hrudi, pretrvávajúca slabosť, vysoký krvný tlak, závraty, otravy hubami a ochorenia srdca ...
B3 - príklad že jedlo je liek
Niacín bol dlho považovaný za obyčajnú súčasť stravy, až kým sa nezistilo, že jeho nedostatok spôsobuje kožné, tráviace a duševné problémy tzv. pelagru. Lekár Goldberger dokázal, že príčinou tejto choroby nie je infekcia, ale jednostranná strava bez vitamínu B3. Vykonal experiment na sebe aj na svojich kolegoch, ktorí konzumovali výhradne chudobnú stravu a začali sa u nich prejavovať príznaky pelagry. Keď však pridali do jedálnička živiny bohaté na niacín, symptómy zmizli. V roku 1937 bol niacín izolovaný z pečene, čím sa potvrdila jeho dôležitosť a výživová hodnota.