
Vitamín C + šípky + bioflavonoidy
Navrhnutý špeciálne pre silnejšie antioxidačné účinky, lepšie vstrebávanie a využitie, kde je v hlavnej úlohe šípka prírodný zdroj vitamínu C. Vitamín C známy ako kyselina askorbová je živina nevyhnutná pre fungovanie nášho organizmu. Naše telo si nedokáže tento esenciálny vitamín syntetizovať, preto je potrebné ho prijímať napríklad aj z ovocia a zeleniny, ako sú citrusy, kapusta, paprika, chren, brokolica a paradajky.
Vitamín C je termolabilný, čo značí že pri nesprávnom skladovaní aj spracovaní (varením) dochádza k jeho degradácií. Nadbytočný vitamín C sa vylučuje močom a telo si ho neukladá. Preto je potrebné ho dopĺňať denne vo vhodnom množstve. Nedostatkom kyseliny askorbovej trpia najmä fajčiari, nachladnutí ľudia aj ľudia pod stresom. Citrusové bioflavonoidy sú rastlinné zlúčeniny sprevádzajú C aj v prírode, tieto silné antioxidanty, zlepšujú vstrebávanie a využitie vitamínu C. Podporujú jeho úlohu, ktorú zohráva pri udržiavaní zdravého kolagénu a chrupaviek pre normálnu funkciu pokožky, ďasien a imunity. Medzi jednotlivé bioflavonoidy patrí rutín, kvercetín, citrín a hesperidín. Práve šípky (Rosa canina) obsahujú mimoriadne vysoké množstvo vitamínu C, dokonca viac než citrusy, používali sa ako ochrana proti skorbutu. Šípka bola dávnejšie považovaná za záhradnícky odpad bez významného využitia, neskôr výskumy dokázali, že obsahuje prírodné antioxidanty a aktívne látky s priaznivými účinkami na zdravie.

Šípky, ako prirodzený zdroj vitamínu C, sú známe svojimi protizápalovými účinkami. Divoké druhy ruží, vrátane šípok sa využívajú na liečbu rôznych zdravotných problémov, pričom ich terapeutický účinok je založený na antioxidačných vlastnostiach (výsledok ich fytochemického zloženia). Záujem o medicínske využitie šípok vzrástol vďaka ich potenciálu pri liečbe kožných ochorení, hepatotoxicity, obličkových problémov, hnačky, zápalových stavov, artritídy, cukrovky, obezity a dokonca aj rakoviny. Plody šípky červenkastej farby sa najčastejšie používajú v sušenej forme z dôvodu obmedzenej trvanlivosti čerstvých plodov, nízkej stability pri skladovaní a kyslej chuti. Sú cenené pre množstvo bioaktívnych látok, vrátane vitamínu C (najviac v šupke), karotenoidov, tokoferolov, fenolových kyselín, flavonoidov, proantokyanidínov a tanínov, ako aj minerálov ako vápnik, fosfor, draslík, pektín a éterické oleje. Šípky získavajú svoju farbu z pigmentov známych ako lykopén a beta karotén, tieto pigmenty podporujú zdravie pokožky a očí. Semená šípky majú vysoký obsah polynenasýtených tukov, ktoré chránia pokožku pred zápalovými zlúčeninami, ako sú ultrafialové lúče, cigaretový dym a znečistenie. Účinok tilirozidu zvyšuje metabolizmus tukov a následne znižuje brušný tuk, pomáha znížiť známky starnutia a znižuje krvný tlak, cholesterol a bolesť pri osteoartritíde. Vďaka svojmu širokému spektru pozitívnych účinkov medzi ktoré patria antimikrobiálne, protizápalové, antiartritické, analgetické, antidiabetické, imunosupresívne, kardioprotektívne a gastroprotektívne vlastnosti, sa šípky často používajú na podporu zdravia a liečbu rôznych ochorení, vrátane prechladnutia.
Výnimočnosť vitamínu C je v jeho antioxidantnej sile „C-čko“ neutralizuje voľné radikály, čím chráni bunky a pomáha spomaľovať starnutie. Posilňuje imunitu, podporuje činnosť bielych krviniek a tvorbu protilátok, čo je kľúčové pre obranu pred infekciami. Podporuje tvorbu kolagénu, ktorý je základom pre zdravú pokožku, cievy a svaly, čím pomáha udržať pokožku pružnú a pevnú. Potrebný je aj pre správnu činnosť mozgu a zlepšuje vstrebávanie rastlinného železa, následne prispieva k prevencii anémie.

... Nie vždy vieme presne určiť, koľko vitamínu C prijímame v strave a naša denná potreba je vyššia, ako u akéhokoľvek iného vo vode rozpustného vitamínu. Hlavne počas choroby a stresu potreba vitamínu C niekoľkonásobne stúpa. S Dr. Lucullus a výživovým doplnkom Vitamín C + šípky + bioflavonoidy 800 mg sa môžete bezpečne spoľahnúť na jeho efektívne doplnenie. Keďže je jednou z našich najobľúbenejších foriem vitamínu C, kde šípka je skvelý príklad využívania prírodných zdrojov s bohatými bioaktívnymi zlúčeninami a zaručenými zdravotnými prínosmi.