Omega 3, vzácny odkaz mora
Túžite ráno vstávať s ľahkosťou, vyzerať sviežejšie, necítiť bolesť kĺbov, mať viac energie, vedieť sa sústrediť a cítiť sa vo svojom tele lepšie? Návod, by sme našli u rybárov, ktorí každé ráno vstali skôr ako slnko, vyrazil na more a s úsmevom privítali nový deň. Boli to muži, ktorí nikdy nepoznali lekára, mali bystrú myseľ aj vo vysokom veku ich ruky stále pevne držali rybárske siete a dožívali sa funkčnej dlhovekosti, často pracovali aj do 90-tky. Poklad rybárov bol práve rybí olej, ktorý funguje podobne ako mazivo pre naše telo: pomáha srdcu pumpovať krv, udržuje mozog svieži a kĺby pružné, bez neho by boli kĺby ako stará škrípajúca loď. Práve odkaz, že more nám dáva, čo potrebujeme, šírili ďalším generáciám, pretože niektoré dary zdravia sú príliš vzácne, aby si ich človek nechal len pre seba.
Cordyceps sinensis s neskutočným životným cyklom
Ešte ste nepočuli o tejto fascinujúcej hube so zvláštnym výzorom aj spôsobom existencie? Názvy „čínska húsenica, Himalájske zlato či huba dlhovekosti“ veľa neprezrádzajú ...
Potrebujeme „slnečný“ vitamín D3 len v zime?
Ak pocítite slnečné lúče na pokožke, vedzte, že práve vaše telo vytvára jeden z najdôležitejších vitamínov - D3, ktorý bol odhalený vďaka stáročnému bádaniu. Z objavu vitamínu D3 sa stal jeden z najvýznamnejších lekárskych úspechov 20. storočia, ktorý zachránil milióny ľudí: Písal sa rok 1650 a v uliciach Londýna si lekári všimli, že čoraz viac detí trpí zvláštnou chorobou rachitídou (ich kosti boli slabé a lámavé, nohy deformované, rast spomalený). Až v roku 1919 lekár Huldschinsky vystavil deti s rachitídou ultrafialovému žiareniu a ich kosti sa začali hojiť! O 3 roky neskôr biochemik McCollum objavil látku, ktorá zabraňovala rachitíde a nazval ju vitamín D. Postupne sa zistila existencia aj najdôležitejšej formy vitamínu D3 (cholekalciferolu).
Vitamín C + šípky + bioflavonoidy
Navrhnutý špeciálne pre silnejšie antioxidačné účinky, lepšie vstrebávanie a využitie, kde je v hlavnej úlohe šípka prírodný zdroj vitamínu C. Vitamín C známy ako kyselina askorbová je živina nevyhnutná pre fungovanie nášho organizmu. Naše telo si nedokáže tento esenciálny vitamín syntetizovať, preto je potrebné ho prijímať napríklad aj z ovocia a zeleniny, ako sú citrusy, kapusta, paprika, chren, brokolica a paradajky.
Histamin Kontrol
Histamín je často vnímaný negatívne, najmä pre svoju úlohu pri alergických reakciách a intolerancii. Ako pri mnohých veciach v živote, ani pri tomto biogénnom amíne nie je čiernobiele myslenie na mieste. Ako neurotransmiter sa podieľa na mnohých dôležitých procesoch. Pri obrane tela napríklad podporuje rozšírenie ciev, čím umožňuje imunitným bunkám ľahší prístup na miesto zápalu. Zároveň stimuluje tvorbu žalúdočných štiav (nevyhnutnej pre spracovanie potravy), reguluje spánkový cyklus, kontroluje chuť do jedla a hrá úlohu v procesoch učenia, pamäti či emócií. Histamín sa prirodzene nachádza v ľudskom tele a jeho rovnováha je dôležitá pre zdravie. V tráviacom systéme ho rozkladá enzým diamínooxidáza. Ak je však prísun histamínu väčší, než dokáže telo odbúrať, vzniká histamínová intolerancia. Táto nerovnováha môže byť vyvolaná stresom, nevhodnou životosprávou, liekmi či inými faktormi. Nadbytok histamínu môže viesť k nepríjemným príznakom, ktoré často pripomínajú potravinové alergie, alebo tráviace problémy. Je dôležité histamín chápať ako významného pomocníka v našom tele.
Ukľudňujúci Horčík (Bisglycinát horečnatý)
Horčík je dôležitý minerál pre správne fungovanie tela. Názov magnézium pochádza z gréckeho mesta Magnesia, kde bol tento prvok pôvodne objavený už v roku 1755. Je to 8. najrozšírenejší prvok na zemi, tvorí približne 2 % zemskej kôry. Má prirodzene kyslastú chuť, ktorá sa prejavuje aj v minerálnych vodách. Nájdeme ho v každej bunke zelenej rastliny, (ióny magnézia sú prítomné) tiež v každej bunke ľudského tela. Náš organizmus potrebuje magnézium na viac ako 300 biochemických procesov, ako je výroba energie a syntéza nukleových kyselín, udržiavanie správneho srdcového rytmu aj krvného tlaku. Ťažko by sme našli proces v tele na ktorý nemá horčík vplyv.