Fascinujúca Reishi (Ganoderma lucidum)
Je v rôznych krajinách nie náhodou označovaná pojmami „huba nesmrteľnosti“ a „huba večného života“. V Japonsku „Reishi“ znamená „duchovná sila“. V Číne je známa ako „Lingzhi“, čo značí „božská huba“. Patrí medzi jednu z najcennejších húb tradičnej medicíny, využíva sa na liečbu chronických ochorení a uznáva sa už viac ako 4000 rokov pre silné účinky (podobné ženšenu) zdokumentované v starovekých knihách. Nazýva sa aj „hubou šťastia“ pre jej schopnosť zmierniť ťažkosti, ako sú artritída, nespavosť, tlak na hrudi, pretrvávajúca slabosť, vysoký krvný tlak, závraty, otravy hubami a ochorenia srdca ...
B9 s obrovským vplyvom
Ak by ste si dnes urobili test svojho jedálnička, možno by ste zistili, že aj napriek zdravému stravovaniu vám chýba dostatok vitamínu B9 - kyseliny listovej. Obľúbené avokádové toasty sú síce v kurze, ale na rozdiel od špenátu, šošovice či brokolice veľa B9 neobsahujú. Kyselina listová bola prvýkrát izolovaná zo špenátu a hoci je najčastejšie spájaná s tehotenstvom, jej dôležitosť sa týka každého z nás.
Prekvapivo odolná Maca - žerucha peruánska
Táto obdivuhodná rastlina (Lepidium mayenii) z peruánskych Ánd, kde sa pestuje v extrémnych nadmorských výškach (4000 m n. m.). Vďaka tomu je mimoriadne odolná a dokáže prežiť a rásť v podmienkach, kde by väčšina iných druhov rastlín neprežila, ako sú nízke teploty, silný vietor a intenzívne UV žiarenie. Jej schopnosť prispôsobiť sa náročnému prostrediu ju obohacuje o živiny a látky, ktoré priaznivo pôsobia na ľudský organizmus, podporujú odolnosť voči fyzickej aj psychickej záťaži.
Jablčný ocot , ... nielen pre modelky
Jablčný ocot patrí medzi najobľúbenejšie prírodné produkty so širokospektrálnymi zdravotnými benefitmi. Jablčný ocot je už stáročia vyhľadávaný pre svoje priaznivé účinky na zdravie, vrátane podpory trávenia, regulácie hmotnosti, udržiavania stabilnej hladiny cukru v krvi a zlepšenia kardiovaskulárneho zdravia.
Cholín a Inozitol
Cholín a Inozitol - dve slovká, ktoré ste pravdepodobne ešte nepočuli. Vo svete výživových doplnkov však ide o dôležitú kombináciu vitamínov skupiny B, ktoré však vlastne nie sú vitamínmi. Ide o látky, vitamínom veľmi podobné, ktoré podporujú funkciu pečene a látkovú premenu lipidov - čiže metabolizmus tukov. Cholín je vo vode rozpustný analóg vitamínu. Vyskytuje sa v Lecitíne, ktorý je bežný v mnohých rastlinných a živočíšnych tkanivách. Cholín je prekurzor pre neurotransmiter (teda prenášač) acetylcholín - ten sa podieľa na mnohých funkciách pamäti a svalovej činnosti.
Prvý z vitamínov - B1
Možno je to vyhorenie ... to je súčasný popis stavu, keď sa cítime inak. Keď káva, ktorú sme milovali, už nefunguje a popoludní nás prepadá neznesiteľná únava, kedy večer už nemáme silu na nič, ani na šport, ani na priateľov. A už vôbec na ďalší deň v práci. Odborníčka na výživu by pri ďalších zisteniach nášho jedálnička vystihla tento stav slovami - „ Máš nedostatok tiamínu (B1-tky), ktorý je nevyhnutný pre správne fungovanie nervového systému a premenu jedla na energiu. Tvoja strava je plná spracovaných sacharidov, ale takmer bez B1. A keď tiamínu telo nemá dosť, môžeš pociťovať únavu, zabúdanie, podráždenosť, ba dokonca aj úzkosti. A kofeín? Ten tiamín v tele ešte viac vyčerpáva!“ Isto by nás nenapadlo, že tento stav môže byť spôsobený „banalitou“. Veď mnohí tiamín neregistrujeme, priznávam bol to aj môj prípad. Tento prvý z objavených vitamínov v roku 1912 pomenoval pojmom vita (potrebný pre život), amín (látky, ktoré obsahujú dusík), poľský biochemik Funk. Odvtedy získal viac mien, ako aneurín a už 25 rokov ho voláme tiamín. Je esenciálny, čiže sa nedá syntetizovať a musí pochádzať zo stravy. Znie až hrozivo, že bez neho by sme neprežili dlhšie než pár dní, nanajvýš týždňov. Je to tým, že telo si ho nedokáže ukladať na dlhšie a je nevyhnutné zabezpečiť jeho príjem pravidelne, keďže je nenahraditeľný pre správne fungovanie organizmu. Naopak jeho dostatok pomáha zlepšiť koncentráciu a pamäť.