Fascinujúca Reishi (Ganoderma lucidum)
Je v rôznych krajinách nie náhodou označovaná pojmami „huba nesmrteľnosti“ a „huba večného života“. V Japonsku „Reishi“ znamená „duchovná sila“. V Číne je známa ako „Lingzhi“, čo značí „božská huba“. Patrí medzi jednu z najcennejších húb tradičnej medicíny, využíva sa na liečbu chronických ochorení a uznáva sa už viac ako 4000 rokov pre silné účinky (podobné ženšenu) zdokumentované v starovekých knihách. Nazýva sa aj „hubou šťastia“ pre jej schopnosť zmierniť ťažkosti, ako sú artritída, nespavosť, tlak na hrudi, pretrvávajúca slabosť, vysoký krvný tlak, závraty, otravy hubami a ochorenia srdca ...
Vitamín B1 Tiamín
Vitamín B1 patrí do skupiny vitamínov B1 až B12, ktoré označujeme pod spoločným názvom B-komplex. Pod týmto menom je možné kúpiť vitamínový doplnok obsahujúci všetky dôležité vitamíny tejto skupiny. Čo ak však potrebujem len jeden z nich? Našťastie nemusíte užívať celú skupinu - tie najdôležitejšie vitamíny zo skupiny B je dnes možné dostať aj samostatne.
B3 - príklad že jedlo je liek
Niacín bol dlho považovaný za obyčajnú súčasť stravy, až kým sa nezistilo, že jeho nedostatok spôsobuje kožné, tráviace a duševné problémy tzv. pelagru. Lekár Goldberger dokázal, že príčinou tejto choroby nie je infekcia, ale jednostranná strava bez vitamínu B3. Vykonal experiment na sebe aj na svojich kolegoch, ktorí konzumovali výhradne chudobnú stravu a začali sa u nich prejavovať príznaky pelagry. Keď však pridali do jedálnička živiny bohaté na niacín, symptómy zmizli. V roku 1937 bol niacín izolovaný z pečene, čím sa potvrdila jeho dôležitosť a výživová hodnota.
Definujeme fakt: kĺbová výživa nielen pre tých, ktorých trápia kĺby
Preskúmajme spolu obsah tejto zdraviu prospešnej zmesi a akým spôsobom funguje. Zabezpečí lepšiu pohyblivosť, čo (zďaleka) nie je všetko. Joint Pro zlepšuje celý rad zdravotných špecifikácií vrátane zápalu, bolesti, odolnosti voči stresu a antioxidačnú kapacitu. Kĺbová výživa Dr. Lucullus je vytvorená pre prevenciu a vhodná pre športovcov (znižuje oslabenie, zaťaženie), seniorov (rieši obmedzenú pohyblivosť- artritídu a artrózu), osoby po úrazoch (rýchlejšia regenerácia), ľudí s nadváhou (posilnenie odolnosti kĺbov), mladistvých (úľava od stuhnutosti, podpora správneho vývoja).
Alchemilka obyčajná ... z minulosti k dnešku ...
pochádza z latinského slova "Alchemilla" súvisiaceho s alchýmiou. Alchymisti verili v zázračnú silu kvapiek vody na jej listoch „nebeská voda,“ (symbolizovala čistotu a tajomstvo prírody) ktorá im mala pomôcť dosiahnuť večnú mladosť, či premeniť obyčajný kov na zlato. Práve oni venovali alchemilke veľa pozornosti, čo viedlo nielen k jej pomenovaniu, ale hlavne k objaveniu jej liečivých účinkov. Súčasnosť sa spolieha na overené zdravotné výhody, ktoré táto liečivá rastlina ponúka.
Prvý z vitamínov - B1
Možno je to vyhorenie ... to je súčasný popis stavu, keď sa cítime inak. Keď káva, ktorú sme milovali, už nefunguje a popoludní nás prepadá neznesiteľná únava, kedy večer už nemáme silu na nič, ani na šport, ani na priateľov. A už vôbec na ďalší deň v práci. Odborníčka na výživu by pri ďalších zisteniach nášho jedálnička vystihla tento stav slovami - „ Máš nedostatok tiamínu (B1-tky), ktorý je nevyhnutný pre správne fungovanie nervového systému a premenu jedla na energiu. Tvoja strava je plná spracovaných sacharidov, ale takmer bez B1. A keď tiamínu telo nemá dosť, môžeš pociťovať únavu, zabúdanie, podráždenosť, ba dokonca aj úzkosti. A kofeín? Ten tiamín v tele ešte viac vyčerpáva!“ Isto by nás nenapadlo, že tento stav môže byť spôsobený „banalitou“. Veď mnohí tiamín neregistrujeme, priznávam bol to aj môj prípad. Tento prvý z objavených vitamínov v roku 1912 pomenoval pojmom vita (potrebný pre život), amín (látky, ktoré obsahujú dusík), poľský biochemik Funk. Odvtedy získal viac mien, ako aneurín a už 25 rokov ho voláme tiamín. Je esenciálny, čiže sa nedá syntetizovať a musí pochádzať zo stravy. Znie až hrozivo, že bez neho by sme neprežili dlhšie než pár dní, nanajvýš týždňov. Je to tým, že telo si ho nedokáže ukladať na dlhšie a je nevyhnutné zabezpečiť jeho príjem pravidelne, keďže je nenahraditeľný pre správne fungovanie organizmu. Naopak jeho dostatok pomáha zlepšiť koncentráciu a pamäť.