Fascinujúca Reishi (Ganoderma lucidum)
Je v rôznych krajinách nie náhodou označovaná pojmami „huba nesmrteľnosti“ a „huba večného života“. V Japonsku „Reishi“ znamená „duchovná sila“. V Číne je známa ako „Lingzhi“, čo značí „božská huba“. Patrí medzi jednu z najcennejších húb tradičnej medicíny, využíva sa na liečbu chronických ochorení a uznáva sa už viac ako 4000 rokov pre silné účinky (podobné ženšenu) zdokumentované v starovekých knihách. Nazýva sa aj „hubou šťastia“ pre jej schopnosť zmierniť ťažkosti, ako sú artritída, nespavosť, tlak na hrudi, pretrvávajúca slabosť, vysoký krvný tlak, závraty, otravy hubami a ochorenia srdca ...
Vitamín B2 Riboflavín
Okrem známeho B-Komplex mixu vitamínov skupiny B, je možné jednotlivé vitamíny kupovať aj ako sólo doplnky. Načo je to dobré? Známy súbor vitamínov skupiny B je vhodný doplnok výživy, ak máte celkový nedostatok vitamínov v tele. Ak však riešite špecifický problém, je niekedy vhodnejšie siahnuť po presnom type vitamínu, ktorý potrebujete doplniť. Načo je teda potrebný vitamín B2?
Je Kolagén len pre starých ľudí?
Kolagén je v podstate bielkovina, ktorú si ľudské telo dokáže vyrobiť samo, pretože ju nutne potrebuje pre správne fungovanie chrupaviek, žliaz, kĺbov, ale aj kostí, svalov a pokožky. Zo všetkých bielkovín v našom tele, je práve kolagénu najviac (až 30%). Pokiaľ nie ste závislí na sociálnych sieťach, kolagén naozaj nepotrebujete, až kým vás nezačnú zrazu pobolievať šľachy, kolená, väzivá... Pretože pokiaľ máte správne, vyvážené stravovanie, dostatok pohybu, vaše telo by si ho malo vytvoriť dostatok. Lenže...
Vitamín C + šípky + bioflavonoidy
Navrhnutý špeciálne pre silnejšie antioxidačné účinky, lepšie vstrebávanie a využitie, kde je v hlavnej úlohe šípka prírodný zdroj vitamínu C. Vitamín C známy ako kyselina askorbová je živina nevyhnutná pre fungovanie nášho organizmu. Naše telo si nedokáže tento esenciálny vitamín syntetizovať, preto je potrebné ho prijímať napríklad aj z ovocia a zeleniny, ako sú citrusy, kapusta, paprika, chren, brokolica a paradajky.
Prvý z vitamínov - B1
Možno je to vyhorenie ... to je súčasný popis stavu, keď sa cítime inak. Keď káva, ktorú sme milovali, už nefunguje a popoludní nás prepadá neznesiteľná únava, kedy večer už nemáme silu na nič, ani na šport, ani na priateľov. A už vôbec na ďalší deň v práci. Odborníčka na výživu by pri ďalších zisteniach nášho jedálnička vystihla tento stav slovami - „ Máš nedostatok tiamínu (B1-tky), ktorý je nevyhnutný pre správne fungovanie nervového systému a premenu jedla na energiu. Tvoja strava je plná spracovaných sacharidov, ale takmer bez B1. A keď tiamínu telo nemá dosť, môžeš pociťovať únavu, zabúdanie, podráždenosť, ba dokonca aj úzkosti. A kofeín? Ten tiamín v tele ešte viac vyčerpáva!“ Isto by nás nenapadlo, že tento stav môže byť spôsobený „banalitou“. Veď mnohí tiamín neregistrujeme, priznávam bol to aj môj prípad. Tento prvý z objavených vitamínov v roku 1912 pomenoval pojmom vita (potrebný pre život), amín (látky, ktoré obsahujú dusík), poľský biochemik Funk. Odvtedy získal viac mien, ako aneurín a už 25 rokov ho voláme tiamín. Je esenciálny, čiže sa nedá syntetizovať a musí pochádzať zo stravy. Znie až hrozivo, že bez neho by sme neprežili dlhšie než pár dní, nanajvýš týždňov. Je to tým, že telo si ho nedokáže ukladať na dlhšie a je nevyhnutné zabezpečiť jeho príjem pravidelne, keďže je nenahraditeľný pre správne fungovanie organizmu. Naopak jeho dostatok pomáha zlepšiť koncentráciu a pamäť.
Prekvapivo odolná Maca - žerucha peruánska
Táto obdivuhodná rastlina (Lepidium mayenii) z peruánskych Ánd, kde sa pestuje v extrémnych nadmorských výškach (4000 m n. m.). Vďaka tomu je mimoriadne odolná a dokáže prežiť a rásť v podmienkach, kde by väčšina iných druhov rastlín neprežila, ako sú nízke teploty, silný vietor a intenzívne UV žiarenie. Jej schopnosť prispôsobiť sa náročnému prostrediu ju obohacuje o živiny a látky, ktoré priaznivo pôsobia na ľudský organizmus, podporujú odolnosť voči fyzickej aj psychickej záťaži.